Tips og råd

Å dyrke chili kan man gjøre både enkelt eller avansert, kommer an på hva man har lyst å legge i det. Nedenfor er noen av våre beste tips og råd.

 

Tips og råd.

Lagring av frø: 
Oppbevar frøene forseglet i en emballasje på et kjølig, tørt, mørkt sted, eller i et kjøleskap. Aldri lagre dem i fryseren da temperaturfallet kan drepe frøene. Ikke la frøene ligge i direkte sollys da varmen kan drepe dem.
Såing:
Vanligst er at man sår innendørs fra januar til av mars. Har du tenkt å alltid oppbevare plantene innendørs kan du så når som helst, men husk at chili trenger veldig gode lysforhold, og i Skandinavia blir det ikke nok lys halve året, så du må tilleggsbelyse. 

Mine erfaringer er at vanlig såjord er bra til å så frøene. Gi plantene mye lys helt fra de stikker opp av jorden. Nå er optimal temperatur 17-20 grader. Har du for varmt eller gir plantene for lite lys vil du få lange og spinkle planter, men gir du mye lys og lav temperatur vil du få kortere, tettere og penere planter.

Root-It kuber eller rockwool kuber fungerer også meget bra å plantere frø i, men ikke bruk torv/plantejord som fort blir for tørr eller for fuktig, eller har for lav pH. Dette medfører ofte til  dårlig spiring, sykdom og sopp.

Våre beste tips når det gjelder såing er imidlertid å legge frøene på fuktig kjøkkenpapir som du bretter en gang og legger i en liten plastpose. Plastposen legges på gulvvarmen på badet. Da kan du hver dag se om de spirer, og med en gang de spirer kan du legge dem i litt såjord, for da vet du at de spirende frøene vil utvikle seg til planter.

Hold såjorden fuktig - ikke la toppen av jorden tørke ut (en vanlig årsak til at det ikke spirer). For best resultat legger du på et lokk, med ventiler, slik at det blir en jevn fuktighet.

Ompotting:
Med en gang dine planter har utviklet de første karaktersbladene (andre bladpar) er det på tide å omplantere, men ikke bruk for store potter. Bruk rosejord eller annen næringsrik kvalitetsjord, og bland gjerne inn litt organisk gjødsel, litt lecakuler, perlite eller vermiculite for å hjelpe de spede røttene eksta. 
La planten få vokse seg ut av potten før du potter om på ny. Man vet at planten har godt av større potte når rotsystemet er godt synlig og velutviklet. Nå gjelder følgende regel: Jo større potte, jo større rotsystem. Jo større rotsystem, jo større plante.

Vanning:
Vann plantene regelmessig, men ikke for mye. Krukker med for mye vann gir ikke røttene nok oksygen, og da kveles planten. Sånn sett er det nesten bedre å gi planten for lite vann, for da kan du alltid vanne. Vann jorda, ikke bladverket. 
Det du skal tenke på når du vanner er å gi litt næring hver gang. Det er mye bedre å gi litt næring hver gang, enn å gi én stor næringsdose en gang i ny og ne.

Chili utendørs:
Når utendørstemperaturen holder seg noenlunde stabilt rundt 10-12 grader på natten, kan de settes ut for sommeren. De vil ikke overleve ute i vår kalde vinter.

Pollinerende Blomster: (valgfritt)
Chiliplanter er fruktbare og vil generelt pollinere seg selv. Men hvis du ønsker å gi dem en hjelpende hånd for å sikre mye frukt, bruk en bomullspinne til å forsiktig stryke innsiden av blomsten, spre pollen videre til neste blomst. Blomstens kronblad vil etterhvert falle av som den grønne midtre delen av blomsten begynner å svelle litt. Dette er chilifrukten som har begynt å vokse.

Høsting:
Chiliene bruker et par uker på å utvikle seg, og ytterligere et par uker på å skifte farge. Høste helst etter at de er ferdig utviklet, men jo lenger du lar dem henge, jo sterkere blir de. Ved å plukke chili etterhvert som de modnes, oppmuntrer du planten til å danne nye knopper. Bruk saks slik at du ikke skader planten.

Lagring:
Bruk det meste av chilien mens den er fersk. Har du chili til overs er det beste å legge de ut på en plate og la de tørke inn. Det skal gjøres på et tørt og luftig sted. Eventuelt kan du bruke en tørker. Det går fortere. Når de er tørket kan du enten knuse de og bruke det som chilipulver, eller du kan oppbevare de hele.

Slik steller du med din chiliplante:
Lær å kjenne din plante. Hver plante er unik og har egne behov. Noen trenger mer kjærlighet og stell enn andre. 

Unngå å vanne for mye. Jorden skal helst være litt fuktig, men ikke bløt og ikke tørr. Symptomene på en plante som fått for lite vann er identiske med planter som fått for mye vann, men en plante som har fått for lite vann kan alltid vannes, mens en som fått for mye vann lett kan dø.

Ha i næring i vannet hver gang du vanner, det er mye bedre at du tar ¼ så mye næring av hva som står på pakningen i vannet hver gang du vanner, enn at du gir en stor dose næring en gang iblant.

Chili dør umiddelbart ved minste frostgrad, så sett den aldri ut før det er garantert frostfritt, og ta den inn igjen før minusgradene på høsten setter fart. Optimal temperatur er 17-22 grader, og nattetemperaturen bør ikke bli mindre enn 12 grader om du ønsker rikelig med frukt.

Jo større potte, desto større plante = desto mer frukt. Når du skal plante om en chili, unngå å gi den for stor potte med en gang, men la den vokse seg ut av den forrige potten først. Er du usikker, lirk forsiktig ut for å kikke på rotsystemet som skal se ut som et stort nett og holde jorda på plass. Da kan du plante i en større krukke. Etter omplantingen tar det gjerne noen uker før du ser at planten skyter ny fart.

Ved omplantering sørg for at krukken har dreneringshull i bunn slik at overskuddsvann renner ut. Bruk litt lecakuler i bunn, ha gjerne et tynt lagt hønsegjødsel el lign over lecaen. Bruk rosejord, gjerne blandet med 10% perlite og 1-2 ss benmel eller bat guano (det siste er ikke nødvendig).

Sent på sesongen vil du merke at din chiliplante har sluttet å produsere blomsterknopper og nye frukter, og den drikker mindre. Ikke kast planten! Da kan det være greit å beskjære planten, og du kan være ganske hardhendt. En tommelfingerregel er at jo tettere grenene og bladverket på en chili er, jo strengere mot planten kan du være når du beskjærer. La gjerne noen blader stå igjen.


Chili elsker lys. Jo mer lys, jo tettere og finere plante får du. I Norge er det ikke nok lys fra naturens side halve året, og da vil din chiliplante sette stor pris på å ha en lampe over seg som lyser på den slik at det totale lyset den får er minst 12 timer. Ellers trenger en chili å hvile akkurat som oss mennesker. Den mørke tiden på døgnet er faktisk like viktig for fotosyntesen som de lyse timene, så ikke stress planten for mye.

Lurer du på hvordan du skal oppbevare dine chiliplanter over vinteren?
Mange chilidyrkere jeg kjenner velger å kassere plantene sine nesten mer eller mindre når oktober er over. Dette gjør dem som regel når plantene begynner å gjøre seg klare for vinteren. Plantene mister noen blader, mens andre blader blir gule, de slutter å gi så mye blomst og knopper. Mange planter, spesielt de som har stått ute eller i drivhus gjennom sommeren, har en tendens til å få en eksplosiv bladlusinvasjon. Dessuten synes jeg at å så nye chiliplanter er halve fornøyelsen. 
Men hvorfor skal man overvintre chiliplantene? Jo, for det første året bruker planten relativt lang tid på å vokse seg stor nok, for å i det hele tatt orke vekten av frukten. Deretter begynner selve fruktsettingen. Det blir med andre ord en relativt kort fruktsesong på førsteårsplanter, i hvert fall til sammenligning med en flerårig plante. 
En flerårig plante har jo allerede alt som skal til for å sette frukt – et kraftig rotsystem, en sterk stamme og noen grener å henge fruktene på. Derfor kommer planten til å gi en mye tidligere avling år to og tre, enn den hadde første året. Ikke nok med det, har den nok næring i krukken så vil den også kunne gi svært mange flere frukter samtidig, og har du flaks kan du få både to og tre avlinger av samme plante på én sesong det andre året, avhengig av sort, siden sesongen blir så lang. 
 
Å overvintre chiliplanten til neste år krever faktisk ikke så grønne fingre som man skulle tro. Chili vokser jo naturlig i tropisk eller subtropisk klima, og det er jo det vi har innendørs på vinteren. Det er dog noen få ting en bør huske på – lys, temperatur, vanning, beskjæring og plassering.

Vi starter med det første. Der hvor chilien vokser naturlig er det ikke så kraftige variasjoner mellom årstider som her. På vinteren i Norge så blir det veldig mørkt store deler av dagen, og dette er selvsagt ikke optimalt for en plante som fra naturens side skulle hatt mer lys. Derfor er det viktig å gi litt tilskudd på lys. Enklest her er å plassere planten i et sørlig/vestlig vindu, sette en timer som går på kl 7 om morgenen og som lyser til kl 10, og fra kl 15 til kl 20. Da får planten 13 timer lys om dagen, og det skulle være mer enn nok for overvintring. Har du for lite lys kan planten gjøre to ting; enten se ordentlig pjuskete ut, eller å strekke seg etter der hvor lyset er. I det siste eksemplet vil du oppleve å få en tynn og puslete plante. Blir det resultatet bør du beskjære de deler som vokser ut for mye.

Når det gjelder temperatur har vi en tendens til å tro at chili ønsker ordentlig varme, og det stemmer i fruktsettingstiden, men resten av året er det gjerne noe kaldere også der hvor planten lever vilt. Derfor fungerer lavere temperaturer helt fint også. Optimal temperatur for en chili er mellom 16-22 grader, og det er vel der et sted vi pleier å ha det innendørs på vinteren. De kan gjerne stå helt ned til 10-12 grader i de kaldeste månedene om du har et slikt sted, men husk bare at du ikke må risikere frost, for da har du ingen plante til våren.

Som regel blir plantene noe mindre tørst på vinteren enn ellers. Det kommer av at det er mindre fordampning fra bladene når det er litt kaldere og litt mindre lys. Har du dessuten beskåret planten din etter sommersesongen så er det også mindre bladverk på planten, og det er jo i bladene det meste av plantens drikke til sist ender opp. Så tenk på å være sparsom med vann. Planten vil si ifra når den er tørst. Husk også at det er mye bedre å vanne for lite enn for mye, for har du vannet for mye på en plante som drikker lite, er det ikke mye du kan gjøre for å redde planten (muligens plassere den litt varmere). For mye vann rundt røttene vil kvele planten etter hvert. Har du perlite eller vermicuite i jorden så er det lettere å unngå at plantene får for mye vann.

Jeg pleier å beskjære mine planter når det meste av fruktsetting er over for sesongen. Årsaken til det er oftest at plantene er altfor store til å oppbevare innendørs (i hvert fall når man som jeg har 60 chiliplanter hjemme), men det kan også være for at det er uhyre på plantene. Ved å beskjære planten får jeg vekk det meste av uhyrene, og det blir enklere å fjerne det som er igjen etterpå. Hvis du beskjærer vil du som regel oppleve å få en tettere og finere plante etter en stund, selv om planten rett etter beskjæring kan se en smule skamfert ut. Er du usikker på hvordan man beskjærer en chiliplante så er et godt tips å se på hvor mye blad som finnes på planten. Er det mange blader, kan du være streng mot planten, den vil vokse seg stor og fin igjen så lenge det er noen blader på den. Er det bare få blader må du være mer forsiktig. Se alltid til at det er noen blader igjen uansett, for ellers opphører fotosyntesen.

Hvordan skal du plassere planten?
Det er egentlig ikke så veldig viktig, annet enn at du alltid må huske at det er rotsystemet som er plantens mest vitale del. Så lenge røttene har det bra så har planten det bra. Se derfor til at røttene ikke har det for kaldt eller for varmt, ikke for bløtt eller for tørt. Noen som overvintrer chiliplanter velger å ta dem ut av de store krukkene de hadde i sommer og høst, riste av overflødig jord og putte dem i en mindre potte over vinteren. Dette synes jeg er altfor risikabelt, man skal ikke tulle med røttene mer enn man må. Jeg har et relativt kalt kjellergolv hvor jeg plasserer mine planter, så derfor har jeg et tynt isolerende frigolitmaterial under krukken.   


Lær mer om Scoville skalaen.
Styrken på chili måles i enheten Scoville – ofte omtalt som SHU som står for Scoville Heat Units. Scovilleskalaen er en enhet for å bestemme den opplevde smaksstyrke på chiliens frukter. Wilbur Lincoln Scoville utviklet i 1912 en modell for å måle chiliens styrke. Modellen heter The Scoville Organoleptic Test og gikk opprinnelig ut på å blande chili med sukkervann i en oppløsning hvor chilien ble mer og mer fortynnet med sukkervann til chilien ikke lengre kunne smakes. Et panel av testere smakte på oppløsningen til de var enige om at det ikke lengre var chilistyrke i vannet. Forholdet som oppløsningen var blandet i utgjorde så hvilken Scoville chilien hadde. Hvis en chili for eksempel skulle oppløses med 1 del chili til 2.000 deler sukkervann før styrken ikke kunne smakes – så fikk chilien styrken 2.000 Scoville. I dag brukes en HPLC (High-Performance Liquid Cromatography) test, som er mere nøyaktig.