Vinteroppbevaring av chiliplanter

Mange chilidyrkere jeg kjenner velger å kassere plantene sine nesten mer eller mindre når oktober er over. Dette gjør dem som regel når plantene begynner å gjøre seg klare for vinteren. Plantene mister noen blader, mens andre blader blir gule, de slutter å gi så mye blomst og knopper. Mange planter, spesielt de som har stått ute eller i drivhus gjennom sommeren, har en tendens til å få en eksplosiv bladlusinvasjon. Dessuten synes jeg at å så nye chiliplanter er halve fornøyelsen.
Men hvorfor skal man overvintre chiliplantene? Jo, for det første året bruker planten relativt lang tid på å vokse seg stor nok, for å i det hele tatt orke vekten av frukten. Deretter begynner selve fruktsettingen. Det blir med andre ord en relativt kort fruktsesong på førsteårsplanter, i hvert fall til sammenligning med en flerårig plante.
En flerårig plante har jo allerede alt som skal til for å sette frukt – et kraftig rotsystem, en sterk stamme og noen grener å henge fruktene på. Derfor kommer planten til å gi en mye tidligere avling år to og tre, enn den hadde første året. Ikke nok med det, har den nok næring i krukken så vil den også kunne gi svært mange flere frukter samtidig, og har du flaks kan du få både to og tre avlinger av samme plante på én sesong det andre året, avhengig av sort, siden sesongen blir så lang.
Å overvintre chiliplanten til neste år krever faktisk ikke så grønne fingre som man skulle tro. Chili vokser jo naturlig i tropisk eller subtropisk klima, og det er jo det vi har innendørs på vinteren. Det er dog noen få ting en bør huske på – lys, temperatur, vanning, beskjæring og plassering.
Vi starter med det første. Der hvor chilien vokser naturlig er det ikke så kraftige variasjoner mellom årstider som her. På vinteren i Norge så blir det veldig mørkt store deler av dagen, og dette er selvsagt ikke optimalt for en plante som fra naturens side skulle hatt mer lys. Derfor er det viktig å gi litt tilskudd på lys. Enklest her er å plassere planten i et sørlig/vestlig vindu, sette en timer som går på kl 7 om morgenen og som lyser til kl 10, og fra kl 15 til kl 20. Da får planten 13 timer lys om dagen, og det skulle være mer enn nok for overvintring. Har du for lite lys kan planten gjøre to ting; enten se ordentlig pjuskete ut, eller å strekke seg etter der hvor lyset er. I det siste eksemplet vil du oppleve å få en tynn og puslete plante. Blir det resultatet bør du beskjære de deler som vokser ut for mye.
Når det gjelder temperatur har vi en tendens til å tro at chili ønsker ordentlig varme, og det stemmer i fruktsettingstiden, men resten av året er det gjerne noe kaldere også der hvor planten lever vilt. Derfor fungerer lavere temperaturer helt fint også. Optimal temperatur for en chili er mellom 16-22 grader, og det er vel der et sted vi pleier å ha det innendørs på vinteren. De kan gjerne stå helt ned til 10-12 grader i de kaldeste månedene om du har et slikt sted, men husk bare at du ikke må risikere frost, for da har du ingen plante til våren.
Som regel blir plantene noe mindre tørst på vinteren enn ellers. Det kommer av at det er mindre fordampning fra bladene når det er litt kaldere og litt mindre lys. Har du dessuten beskåret planten din etter sommersesongen så er det også mindre bladverk på planten, og det er jo i bladene det meste av plantens drikke til sist ender opp. Så tenk på å være sparsom med vann. Planten vil si ifra når den er tørst. Husk også at det er mye bedre å vanne for lite enn for mye, for har du vannet for mye på en plante som drikker lite, er det ikke mye du kan gjøre for å redde planten (muligens plassere den litt varmere). For mye vann rundt røttene vil kvele planten etter hvert. Har du perlite eller vermicuite i jorden så er det lettere å unngå at plantene får for mye vann.
Jeg pleier å beskjære mine planter når det meste av fruktsetting er over for sesongen. Årsaken til det er oftest at plantene er altfor store til å oppbevare innendørs (i hvert fall når man som jeg har 60 chiliplanter hjemme), men det kan også være for at det er uhyre på plantene. Ved å beskjære planten får jeg vekk det meste av uhyrene, og det blir enklere å fjerne det som er igjen etterpå. Hvis du beskjærer vil du som regel oppleve å få en tettere og finere plante etter en stund, selv om planten rett etter beskjæring kan se en smule skamfert ut. Er du usikker på hvordan man beskjærer en chiliplante så er et godt tips å se på hvor mye blad som finnes på planten. Er det mange blader, kan du være streng mot planten, den vil vokse seg stor og fin igjen så lenge det er noen blader på den. Er det bare få blader må du være mer forsiktig. Se alltid til at det er noen blader igjen uansett, for ellers opphører fotosyntesen.
Hvordan skal du plassere planten?
Det er egentlig ikke så veldig viktig, annet enn at du alltid må huske at det er rotsystemet som er plantens mest vitale del. Så lenge røttene har det bra så har planten det bra. Se derfor til at røttene ikke har det for kaldt eller for varmt, ikke for bløtt eller for tørt. Noen som overvintrer chiliplanter velger å ta dem ut av de store krukkene de hadde i sommer og høst, riste av overflødig jord og putte dem i en mindre potte over vinteren. Dette synes jeg er altfor risikabelt, man skal ikke tulle med røttene mer enn man må. Jeg har et relativt kalt kjellergolv hvor jeg plasserer mine planter, så derfor har jeg et tynt isolerende frigolitmaterial under krukken.  

Legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres