Slik steller du din chiliplante

Den planten du holder i hånden har alt den trenger av næring i jorden for å bli en praktplante, om du spiller dine kort riktig. For å få en stor, dekorativ chiliplante med masse frukt og som kan bli en riktig venn gjennom flere år kommer her noen raske tips.

 

Lær å kjenne din plante. Hver plante er unik og har egne behov. Noen trenger mer kjærlighet og stell enn andre.

 

Unngå å vanne for mye. Jorden skal helst være litt fuktig, men ikke bløt og ikke tørr. Symptomene på en plante som fått for lite vann er identiske med planter som fått for mye vann, men en plante som har fått for lite vann kan alltid vannes, mens en som fått for mye vann lett kan dø.

 

Ha i næring i vannet hver gang du vanner, det er mye bedre at du tar ¼ så mye næring av hva som står på pakningen i vannet hver gang du vanner, enn at du gir en stor dose næring en gang iblant.  

 

Chili dør umiddelbart ved minste frostgrad, så sett den aldri ut før det er garantert frostfritt, og ta den inn igjen før minusgradene på høsten setter fart. Optimal temperatur er 17-22 grader, og nattetemperaturen bør ikke bli mindre enn 12 grader om du ønsker rikelig med frukt.

 

Jo større potte, desto større plante = desto mer frukt. Når du skal plante om en chili, unngå å gi den for stor potte med en gang, men la den vokse seg ut av den forrige potten først. Er du usikker, lirk forsiktig ut for å kikke på rotsystemet som skal se ut som et stort nett og holde jorda på plass. Da kan du plante i en større krukke. Etter omplantingen tar det gjerne noen uker før du ser at planten skyter ny fart.

 

Ved omplantering sørg for at krukken har dreneringshull i bunn slik at overskuddsvann renner ut. Bruk litt lecakuler i bunn, ha gjerne et tynt lagt hønsegjødsel el lign over lecaen. Bruk rosejord, gjerne blandet med 10% perlite og 1-2 ss benmel eller bat guano (det siste er ikke nødvendig).

 

Sent på sesongen vil du merke at din chiliplante har sluttet å produsere blomsterknopper og nye frukter, og den drikker mindre. Ikke kast planten! Da kan det være greit å beskjære planten, og du kan være ganske hardhendt. En tommelfingerregel er at jo tettere grenene og bladverket på en chili er, jo strengere mot planten kan du være når du beskjærer. La gjerne noen blader stå igjen.

 

Chili elsker lys. Jo mer lys, jo tettere og finere plante får du. I Norge er det ikke nok lys fra naturens side halve året, og da vil din chiliplante sette stor pris på å ha en lampe over seg som lyser på den slik at det totale lyset den får er minst 12 timer. Ellers trenger en chili å hvile akkurat som oss mennesker. Den mørke tiden på døgnet er faktisk like viktig for fotosyntesen som de lyse timene, så ikke stress planten for mye. 


1 kommentar

  • min chilli plante har enormt med blomster :) må jeg tynne ut blomstene. Det er første gsng jeg prøver meg på chilli. Kan jeg plante den om når den blomstrer, der er også kommet noen frukter.

    Anita Maeckel

Legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres