På tide å sette chilien ut

Nå har vi endelig kommet til den tiden på året da det er på tide å begynne å tenke på å sette plantene ut! Både plantene og jeg har utålmodig ventet på dette. Tror også familien er glad for det, slik at de kan få tilbake stua og kjelleren. I hvert fall på dagtid, enn så lenge.

Varmen har kommet til Norge, og denne gangen tror jeg den har intensjoner om å bli. Vel og merke er det per definisjon fortsatt risiko for frost, og chiliplanter og frost er som kjent ikke særlig gode venner. Jeg tenker at nå vi har hatt skyfri himmel nattestid en periode, med luftmasse fra nord. Blir det ikke frost da, så blir det ikke frost. Og frost har vi ikke hatt. Det blir ikke kaldere de nærmeste månedene nå. Det betyr dog ikke at jeg utsetter mine planter for så lave temperaturer som nestenfrost.

Det er noen ting å tenke på når man skal sette ut sine chiliplanter. Chili er jo en varmeelskende plante, selv om noen sorter tåler kjøligere klima bedre enn andre. Derfor skal en ikke utsett sine planter for lave temperaturer. Jeg har som nedre grense 10 grader. Er det kaldere enn 10 grader der hvor plantene skal oppbevares nattetid, må jeg enten ta plantene inn, eller på annen måte sørge for å beskytte plantene, f eks gjennom å plassere en liten motorvarmer inn i drivhuset de kaldeste timene. Temperaturer under 10 grader er i seg selv ikke farlig for planten (med mindre temperaturen går under 0), men vil resultere i at planten stopper å vokse. Du vil få en lav og buskete plante, noe som i grunn er pent for øyet. Særlig i den fasen hvor knopp, blomst og frukt skal settes, er planten spesielt følsom for kjølig luft. For kjølig luft i den fasen vil resultere i få og små frukter, og særlig gjelder dette planter av slektet C. Chinense.

En annen ting å huske på, er at dine planter som har vært dyrket opp innendørs har aldri blitt utsatt for UV-stråling eller vind, og har derfor ikke noen naturlig beskyttelse mot dette. Akkurat nå i mai er solen som aller sterkest, og det tar ikke lang tid før en plante som ikke er vant til solens stekende stråler, blir svidd. Derfor er det lurt å tilvenne planten til utelivet. Start med 15-20 minutter den første dagen, og 30-40 minutter neste dag, men ta inn plantene etter det. Slik kan du holde på i en ukes tid. Imidlertid er det sjelden noen umiddelbar fare for selve plantens overlevelse, om den blir litt svidd som følge av sol. Det verste som kan hende er at bladene blir litt stygge, og etter hvert vil de falle av. Kort tid etter vil det vokse ut nye blader, som allerede har UV-beskyttelse fra barnsben av, og ofte resulterer det i en plante som er enda vakrere enn den var før du satte den ut. Likevel settes plantens utvikling litt tilbake i tid, og du må dermed vente noen uker lengre på frukt. Og hvorfor utsette seg selv for det?

Vind, ja. Vinden tar lett tak i din plante, og etter kort tid ute i uvant vind kan hele stammen bøye seg og neste ligge horisontalt med underlaget. Da er det lite som tyder på at din chiliplante en dag skal bli en stolt leverandør av de mest sinte skapelser naturen har å tilby. Vinden har også en evne å tørke ut planten, særlig i kombinasjon med sterk forsommersol. Bladene blir helt slappe. Er du ikke forsiktig, kan denne kombinasjonen være dødelig for planten. Så nok engang, tilvenn planten med utelivet. Etter kort tid vil planten tåle hva som helst. Er du så uheldig at vind og sol har gitt deg en litt svidd og slapp plante, så er det bare å ta inn planten, gi den litt varme, vindskjerming og litt (ikke mye!) vann, så ser den like fin ut igjen etter en times tid.

Hvor skal du ha plantene dine da?

Har du et drivhus eller uterom vil det alltid være det selvsagte førstevalget, men det er det jo ikke alle som har. Noen har en balkong eller en solfylt veranda. Topp det og! Vær obs på at på en balkong kan det bli svært varmt, nesten til og med for varmt for en chili, men det kan kompenseres med hyppig vanning. Det går også fint å plassere dem på andre steder i hagen, så lenge du skjermer dem for den verste vinden.

Noen sorter som tåler et litt kjøligere klima kan man faktisk sette på friland. Det finnes sorter som blir relativt lave, buskete og med dekorative chilifrukter som uten videre kan settes i en lang rekke, og kan få tjenestegjøre som hekk mot naboen! Da skal jeg love deg at du får nabolagets kuleste hekk som vil trekke til seg alles oppmerksomhet! Husk bare at disse plantene vil dø når frosten tar dem på høsten. Da kan du bare grave dem opp, ta de inn og potte om dem, så vil de klare vinteren og kan brukes neste sommer igjen. Overvintring er et helt annet kapitel, dog. Det kan du lese mer om her.

En annen ting å tenke på når man tar plantene ut, er å inspisere dem nøye for bladlus. Det er ikke morsomt når bladlusene har funnet ut at din chiliplante kan fungere som bopel, og du oppdager det akkurat litt for sent. Bladlus legger ikke egg – de føder mange barn hver dag, og de barna de føder, har allerede sine barn i magen når de fødes. På en måte føder dermed mormor både datter og datterdatter samtidig. Det sier seg selv at invasjonen kan bli ødeleggende på kort tid der de sitter og suger i seg selve livsgrunnlaget fra din nydelige kompis. Får du bladlus, fjern det øyeblikkelig.

Chilidyrking er fengende, flott og fantastisk digg!


Legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres