Når modner chilien?

Når man venter på at chiliene skal bli modne kan ventetiden virke uendelig lang, spesielt hvis man hver dag går og inspiserer om fargen har endret seg siden sist. Tiden kan ikke gå fort nok når blomstene endelig utvikler seg til grønne chilikart. Det tar faktisk litt tid for et grønn kart å modne.

Sånn i gjennomsnitt tar det ca. 75 dager fra en blomst springer ut, til du har en moden chili. Når chilien først har begynt å rødme, er det ikke mange dagene før den blir helt moden.

Når er det normalt at chiliene begynner å modne?
Det er helt vanlig å få de første modne chiliene i begynnelsen til midten av juli. Det er heller ikke uvanlig at man må vente til begynnelsen av august. Det hele kommer ann på hvor tidlig/sent man sådde.

Modningsprosessen
Hvis du ikke får frøene i jorda før ut i mars, kan du ikke regne med å få modne chili tidlig på sommeren. Planten må få bruke tiden det tar fra frø til plante, for så å vokse seg kraftig og danne blomster. Det er først når plantene begynner å blomstre, at man kan beregne seg frem til når man får modne chili. I tillegg må man ha optimale forhold, men noen sorter produserer likevel godt med chili selv om man kan ha en våt og kjølig sommer. Det finnes noen chilisorter som bedre tåler et kjøligere klima, som for eksempel Rocoto-slekten.
Chinense-sorter kan modne forholdsvis tidlig på sommeren, om man har vært tidlig ute med å så. Sår man ekstra tidlig, må man passe på å ha vekstlys og rett temperatur.

Hvordan vet man at chilien er moden?

De fleste sorter chili vil tilslutt endre fargen sin til rød, men så finnes det chili i alle slags mulige farger og fasonger. For å finne ut om chilien er moden, klemmer du lett på chilien mellom to fingre. Hvis den kjennes myk og elastisk ut når du klemmer, er det et tegn på at du har en moden chili.

Hva man ikke bør gjøre
Ikke så for tidlig om du ikke har de rette forholdene som ekstra vekstlys og et litt kjølig rom. Små spirer som drives frem i en alt for varm stue med dårlig vinterdagslys, vil fungere dårlig. Plantene vil bli lange, tynne og skjøre. Rett tid på året for å så chili, kan du lese mer om her


Legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres