Når frøskallet sitter fast på spiren

I løpet av min dyrkningsperiode har jeg flere ganger opplevd at skallet fra chilien sitter fast på spiren. Dette kan medføre til at bladene til chilispiren ikke får brettet seg ut, og dermed vil den ikke få nok lys og starte fotosyntesen. Dette medfører at den lille spiren vil dø. Hvis du vil redde planten din, må skallet fjernes fra planten.

Noen typer chilifrø setter seg lettere fast på spiren enn andre, men problemet kan forekomme på de fleste artene. Du kan fjerne frøskjellene på mange forskjellige måter, men uansett fremgangsmåte, gjelder det å være lett på hånden.

 Frøskallet sitter fast på spiren

En liten vanndråpe
Hvis en liten plante står og stanger i sitt frøskall i flere dager, er det på tide å bli kvitt skallet, ellers dør planten. Det første du må gjøre er å tilsette en vanndråpe på frøskallet. Det er ikke enkelt, og det kan hende du må teste det et par ganger. Prøv å sette noen dråper på frøskallet, la vannet få trekke inn i frøskallet, slik at frøbelegget er gjennomvåt før du går til neste trinn.

Klem forsiktig frøskallet

Drar forsiktig av frøskallet
Når vannet har gjort frøskallet mykt, er det på tide å klemme til rundt skallet med fingrene dine. Vær forsiktig med neglene, pinsett eller med annet smått verktøy, eller å rive litt på frøskallet slik at åpningen blir større. Det er på kanten av frøskallet du bør klemme, slik at de flate sidene krølle ut og skallet utvides. Deretter er det på tide å forsiktig fjerne det fra planten.

Holder med en hånd på stammen, mens den andre hånden brukes til å fjerne frøskallet

Vanligvis holder det med en hånd, men noen ganger, hvis skallet sitter hardt, kan du samtidig holde forsiktige med et par fingre rundt plantens stamme. Husk å dra veldig forsiktig. Dessverre er det ikke alle planter man lykkes å redde.

Lykke til.


Legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres