Nå starter chilisesongen

Mange synes at november og desember kan være litt triste måneder, med sine korte, grå og mørke dager. Men for Heat of Norway og for mange tusener andre chilidyrkere i Skandinavia (ja, det er faktisk så mange!) er det en flott tid, for nå starter chilisesongen 2017. I hvert fall starter selve planleggingen om ikke annet. Hvilke planter skal jeg ha? Hvordan ønsker jeg at mine planter skal se ut, skal de være store og buskete, eller små sorter? Skal jeg ha sterke frukter, eller litt mildere? Skal jeg ha mange små, eller noen få store frukter på mine chiliplanter?

 

For all del, det kan virke som at det er litt tidlig å så plantene allerede nå, og det er det nok også for mange chilisorterer. De fleste sorter av slektene C. Annuum, C. Frutescens og C. Baccatum kan såes så sent som i slutten av mars og allikevel gi relativt gode resultater. Men om man ønsker seg noen av de sterkere sortene, særlig av slektet C. Chinense, så skal man ha klart for seg at perioden fra frø til frukt tar vesentlig lenger tid med disse. Skal du så Carolina Reaper, Trinidad Moruga, 7 Pod, Ghost Pepper og lignende så bør en starte med dette senest innen utgangen av januar. Selv begynner jeg nå. November og desember er flotte måned å starte chilisesongen 2017 på!

 

Hjemme hos meg starter alt liv på baderomsgulvet. Jeg har allerede gjort plass for plantene, ryddet i kjelleren, støvsuget og ordnet, hengt opp ekstrabelysning, tatt frem alt av næringer og tilskudd og fjernet alle planter fra 2016 sesongen som jeg ikke ønsker videre til neste sesong. Noen få planter fra tidligere i år har fått bli igjen, mest for å få en fin kickstart med frukt tidlig i vår, eller for at enkelte av mine planter er så pene at jeg bare ikke har hjerte til å kassere dem.

 

Det er likevel viktig å ikke blande de gamle plantene med de nye, i tilfelle de gamle har uhyre på seg, for man ønsker ikke å gi de små spede plantene en vanskelig start. Denne feilen har jeg gjort tidligere, så nå isolerer jeg de gamle plantene fra de nye. Man kan aldri være forsiktig nok når det kommer til uhyre. Selvsagt kunne jeg sikkert brukt både det ene og den andre giften man kan finne i ulike butikker for å fjerne eventuelle uhyre, men det nekter jeg plent. En stor del av poenget med å dyrke selv er jo nettopp at det ikke er noen gifter i maten, man vet nøyaktig hvor det kommer fra, pluss at tilfredsstillelsen av å oppdrive sine egne planter er fantastisk. Opp gjennom det nærmeste året kommer jeg til å ta opp temaet uhyre flere ganger, og grundig gå gjennom hva man kan gjøre istedenfor å bruke gift. Økologisk dyrking betyr at man fra tid til annen får selskap på plantene, det er jo ikke bare vi mennesker som elsker chili, og vi må dele med oss av det gode her i verden - bare ikke for mye J

 

Jeg starter min chilisesong med å så de planter som tar lengst tid å oppdrive, samt de planter jeg fått forhåndsbestilling på, slik at jeg kan levere fra meg imponerende små planter til våren til nye eiere.

 

Det å gå inn på ulike nettsider rundt om i verden for å kikke på hvilke sorter jeg skal kjøpe inn frø ifra er en glede i seg selv, men gleden topper seg når forsendelsen kommer i posten og du ser frøene ligge i dine hender. Fra det øyeblikket er det på en måte julaften hver dag i en periode.

 

Jeg legger mine frø i litt husholdningspapir, som jeg fukter med litt vann. Jeg klemmer ut overskuddsvann, og sørger for at papiret ligger tett om frøene. Deretter legger jeg papiret i en liten plastpose, merker posen med fryseteip hva slags frøsort jeg har i posen, og legger posen på baderomsgulvet for å se grobarheten.

 

 

Deretter besøker jeg posene hver morgen og hver kveld for å se om noen av frøene har begynt å utvikle en liten hale. Man blir som et barn igjen, spenningen er til å ta og føle på, og når det begynner å vokse ut en hale så er gleden både stor og spontan.

 

Har man lyst kan man også «varme opp» frøene 24 timer i forkant gjennom å legge frøene i en liten kopp med vann, og deretter ha ½ teskje bakepulver i vannet som du løser opp. Bakepulver inneholder nemlig natriumpyrofosfat og natriumhydrogenkarbonat, noe som gjør at frøskallet raskt mykes opp og øker sannsynligheten for at frøet skal gro. Det pleier å gå helt fint uten, men metoden kan være grei å bruke dersom du tenker å så direkte i såjord.

 

Har du lyst til å oppleve frøklekkingens spenning og gleder du også, så har Heat of Norway masse ulike frø å velge mellom. Bare kikk innom heatofnorway.com.

 

NB! Husk at baderomsgulvet skal ikke være så varmt som det er i mange norske hjem hvor en nesten føler at det brenner på føttene. Det skal være mellom 25-30 grader maks, for ellers kan du brenne frøene eller at de begynner å råtne.


Legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres