Hærmygg

Dyrker du planter innendørs vil du før eller siden møte på problemet med hærmygg. Mange forveksler disse med bananfluer, slike som summer rundt fruktkurven. Men hærmyggene holder til ved planter, nære jorden i pottene, og spaserer freidig over jorden i potta. Det er heller ingen fluer - det er mygg. Det er noe med antall ledd på beina som avgjør om det er flue eller mygg, og visstnok kvalifiserer disse seg derfor til mygg. Heldigvis suger de ikke blod. Faktisk så spiser disse myggene ingenting etter at de har blitt utviklet til voksne, flyvende individer. Men det, det gjør barna deres! For myggene legger egg i jorden, som etter noen dager klekkes, og ut ruller en sølvaktig, glinsende larve som blir 6-8 millimeter lang og tynn. Graver man litt i jorden kan man ganske raskt klare å identifisere noen. Og disse larvene lever av mine chilirøtter. ARRRGGHHH! Et år hadde jeg så store problemer med hærmygglarver at de spiste opp røttene til over 50% av avlingen min, og plantene mine enten døde eller ble så satt tilbake i utviklingen at de aldri kom seg igjen. Derfor vil man bli kvitt de små djevlene så fort som mulig. Det skal også sies at hærmygglarvene kun er en trussel mot små planter, for store etablerte planter bryr seg ikke nevneverdig om at hærmyggene og dess larver er der. Men jeg erkjenner at jeg kan bli en smule irritert når jeg finner en hærmygg i min øl, så det kan være greit å bli kvitt dem for min egen skyld også.
Det finnes mange kjerringråd mot hærmygg, og jeg har prøvd de fleste av dem i min desperate jakt etter å bli kvitt dem. Jeg kan med trygghet og selvsikkerhet si at ingen av dem fungerer noe særlig. Men det finnes én metode, og det er egentlig den eneste fornuftige og effektive metoden mot hærmygg - og det er å bruke nematoder, en slags rundorm, og da i kombinasjon med fluefangere. For nematoder alene vil ikke hjelpe deg i lengden, og samme kan jeg si om fluefangere. Men sammen blir det bra! Det finnes tusentalls forskjellige rundormer, men den vi er ute etter heter Steinernema Feltiae, og den finnes faktisk helt naturlig i jorden ute i det fri, bare ikke i tilstrekkelig antall. Disse nematodene går å kjøpe i en rekke nettbutikker, og regnes som nyttedyr. Når man kjøper en pakke av disse får man oftest flere millioner nye små, mikroskopiske husdyr. 
Når du mottar pakken så vil man blande det ut i vann så fort som mulig etter at man mottatt dem, det er jo tross alt levende dyr du mottar. Har du ikke mulighet å bruke dem med en gang, så klarer de seg i kjøleskap en tid. Her skal også sies at de sendes ikke i posten når det er minusgrader ute, for da dør alt på veien til deg.
Det er også viktig å gjøre noen enkle forberedelser før du tar dem i bruk. Nematodene skal vannes direkte i jorden, og da er det viktig at jorden er jevnt fuktig før du heller på nematodevann. Er jorden for tørr, vil vannet renne rett igjennom med mange nematoder på veien, og de som fastner i potta har kun tørt material å svømme seg gjennom, og det sier seg selv at de ikke liker. Så sørg for at jorden i potten er jevnt og passe fuktig. 
Tilsett nematoder i et antall liter vann som er tilstrekkelig for å dekke SAMTLIGE planter i husstanden, også planter i andre etasjer og planter som du ikke tror er angrepet. Nematodene tar kun knekken på larvene og ikke på de voksne myggene. Derfor må du henge opp gule fluefangere forskjellige steder for å fange de voksne. Effekten lar vente på seg ca 2-3 uker, da det plutselig er dramatisk færre hærmygg enn tidligere. Likevel overlever alltid noen få, og derfor må gjøre om hele prosedyren gjentas ca 4 uker etter at du påbegynte første kuren. I noen tilfeller trenger du å gå på flere ganger. Nematoder fungerer supert, men kun i kombinasjon med tiltak for å få vekk de voksne individene.
Slik fungerer det. Når du heller dette i potten kryr det ut masse små Steinernema-larver, og de går umiddelbart igang med å aktivt spore opp hærmygglarvene. Nå perforerer de kroppene til larvene, spiser opp innholdet og legger så nye egg inne i skallet som er igjen av hærmygglarvene. Deretter multipliseres antallet. Så lenge det finnes hærmygglarver igjen i potta fortsetter denne prosessen. Når det ikke er flere hærmygglarver igjen, selvdør også nematodene. Hærmygglarvene er sjanseløse. Men de voksne, flyvende individene angripes ikke, og fjerner du ikke dem med hjelp av fluefangere vil nye hærmyggegg legges, som klekkes innen et antall dager. Da er mange av nematodene allerede utdødd. Dermed kan hærmyggene på nytt spre seg. Derfor er det viktig å gå på med metoden flere ganger.
Så kommer vi til kjerringrådene. Disse kan du gjerne prøve, men jeg kan ikke si at jeg har hatt nevneverdig fremgang med noen av dem. 
- Hold jorden så tørr som mulig. Hærmyggen liker som mygg flest når det er fuktig og spesielt om det er litt overvannet. Du kan derfor forsøke å holde jorden så tørr som mulig, uten å drepe planten da selvsagt.
- Få myggene til å fly mot lyset. Om natten når du skrudd av lampene, så tenner du lampene i rommet inntil og lar døra mellom rommene være åpen. Da flyr myggene mot lyset, og der venter du med støvsugeren. 
- Vanne med nikotinvann. Kast noen gamle snus eller røykstumper i litt vann og la det trekke noen timer, før du vanner med det. Nikotin er jo et ganske sterkt nervegift som hærmygglarvene liker dårlig. Problemet er at planten tenderer til å ikke like det heller, så vær forsiktig.
- Noen putter svovelsiden av fyrstikker ned i jorda, for svovel skal visstnok ikke likes. Den delen av fyrstikken som er over jord kan dyppes i klebrig honning, slik at du kan fange noen flyvere.
- Du kan ha litt vann blandet med vineddik i små eggeglass litt her og der. Det funker absolutt, men du fanger ikke de store volumene av mygg. 
- Mange mener at man kan ha sand eller perlite på toppen og i bunnen av potta, men det har absolutt ingen annen effekt enn at du kommer finne sand eller perlite i huset frem til Sankt Hans. Hærmyggene ser ikke ut til å bry seg om at det er litt sand der, og perlitten fungerer som gode gjemmesteder for dem.
Ingen av disse knepene fungerer alene verken i forebyggende eller behandlende, men samlet kan de muligens utgjøre en liten forskjell. 
Lykke til.

1 kommentar

  • Hei. Hvor fikk du kjøpt Nematodes? Jeg klarer ikke finne noen side som sender dette til Norge.

    Synne

Legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres