Det er fortsatt ikke for sent å sette frø

Det er fortsatt ikke for sent å sette frøene for å kunne drive opp sine chiliplanter. Noen sorter chili utvikler frukt fortere slik at man fint kan så frøene i april, og høste dem i august - september.

Vel, hjemme hos oss har vi vårfølelsen kommet for lengst. Det er grønt og frodig etter alle frøene vi satte i slutten av november og desember. Slik ser det ut på flere steder i huset nå.

 

 

 

Det er vel og merke langt fra alle frø jeg sådde som begynte å spire, dermed har jeg ikke mer enn 340 planter hjemme sist jeg tellet de, men det ser ut som at det blir nok allikevel.

 

Frøene som grodde på kjøkkenpapir fikk hale, og deres reise startet deretter i mine minste grobokser som ble fylt med en blanding av såjord, epsom salt og neem cake. De små groboksene har blitt oppbevart i gjennomsiktige plastkasser fra Clas Ohlson med lokk frem til at de utviklet seks blader, for å danne et mikroklima hvor jeg ikke trenger å tilsette mer vann enn nødvending, siden for mye vann har en tendens til å drepe planter. Dessuten har jeg fra tidligere år vært veldig plaget av hærmygg som legger egg i jorden til de små plantene. Eggen klekkes og ut kommer en larve, som ELSKER chilirøtter. I fjor hadde jeg 85 pene små nyfødte planter i kjelleren (uten lokk over seg), og etter at hærmyggens larver hadde forsynt seg, var det bare om lag 20 planter igjen som hadde overlevd den festen. Derfor tok jeg ingen sjanser i år. OG DET HAR FUNKET! Ingen invasjoner av hærmygg. Noen enslig rakkere har jeg sett fly omkring, men ikke mer enn i gjennomsnitt én om dagen, og jeg har vært nådeløs mot dem når jeg har sett dem. Ingen har klart å unngå mine vafler til hender som klapser dem til insektsmos. Derfor har jeg i år en masse planter som har svært gode utsikter for å kunne bli fine og produktive, og som ikke løper samme store risiko på sin vei til å vokse opp som sine søstre hadde i fjor.

Såjord er for øvrig finfint akkurat i spirefasen, fordi at det er et relativt fint materiale, som det er lett for de små røttene å trenge gjennom og utvikles i. Dessuten er det lite næring i såjord, noe som gjør at røttene ikke får så kalte brente røtter. I tillegg inneholder det ikke så mye torv, og torv er noe jeg helst ønsker å unngå av flere årsaker. For det første for plantenes skyld, torv senker PH-verdien, noe plantene ikke tåler. I tillegg ødelegger det økosystemet, forskere mener at ¼ av alle maur i Norge er blitt utryddet på grunn av hagesentrenes forbruk av torv til plantejord. Det igjen påvirker andre dyr både oppover og nedover i næringskjeden.

 

Når plantene har seks blader omskoler jeg mine planter. Det gjør man for at rotsystemet skal få mer plass å boltre seg i, for med chili er det slik at jo større rotsystem, jo større plante. Jo større plante, desto flere frukter kan du forvente å høste. Under forutsetning at du gir den de rette forutsetninger, vil siJ

Ved omskoling overgir jeg den næringsfattige såjorden, for den gir jo ikke plantene noe mat. Jeg leter derfor etter en type jord som både er luftig, har fin struktur og masse næring. Mitt, og mange andre chilidyrkeres valg lander derfor på Hasselfors rosejord. Rosejorden blander jeg ut med ca 20% perlite eller vermiculite (foretrekker perlite). Perlite er en type vulkanstein med masse bittesmå luftporer, som forsyner røttene med mye oksygen, og som dessuten trekker til seg vann slik at potten holder lengre på vannet og planten derfor unngår uttørking.

 

I bunnen av krukken legger jeg noen lecakuler, slik at eventuelt overskuddsvann ved vanning dreneres ut i bunn og røttene ikke skal trenge å bade i vann og dermed kveles. Deretter legger jeg et tynt lag med benmel eller hønsegjødsel i bunn. Jeg ønsker at plantens røtter skal få nyttegjøre seg dette, men ikke med en gang – de må få kjempe litt for godsakene. Vær ytterst forsiktig med benmel eller hønsegjødsel, for det er sterke saker og kan lett brenne røttene på plantene dine. Dessuten inneholder det mye nitrogen, noe som fremmer tilvekst og alt som er grønt på en plante. På et eller annet tidspunkt ønsker man jo at planten skal utvikle knopp, blomst og frukt, og er det da for mye nitrogen så vil du hemme tilveksten av dette.

 

Videre blander jeg inn litt epsom salt og neem cake i jorden. Dette er skikkelig chiligodteri, og er kun luksus og ikke noe man absolutt trenger.

 

Deretter lirker jeg forsiktig ut hele jordpakken fra groboksene uten å styre for mye med rotsystemet, plasserer hele faderullan i den nye større potten. Dersom jeg ser at min plante har dratt av i høyden, begraver jeg så mye som mulig av stilken under jord, for da vil den nemlig utvikle røtter på hele den delen av stilken som er under jorda. Da er det bare å fylle på med den nye jordblandingen, og vips er den ferdig. Husk å vanne litt, slik at den gamle og den nye jorden gifter seg med hverandre.

 

Denne fremgangsmåten kan du bruke gang på gang for større og større krukker. Det kan hende at planten vil synes at det er litt rart med så mye bedre livsvilkår umiddelbart og dermed stoppe litt opp i veksten. Gir du nå planten din mykje lys og mykje varme så vil den sette ny fart etter en uke eller så.

Her har du nå fått servert noen av de litt mer utdypende hemmelighetene for å få til en skikkelig Heat sommer! Har du noen spørsmål eller kommentarer kan du poste de på vår facebookside eller pr mail. Lykke til!


Legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres